miercuri, 28 octombrie 2009

Fonduri strucuturale PNDR - bine de stiut !



Cine este benficiar eligibil pentru aceste fonduri structurale?

Pentru ca afacerea Dvs. sa fie finantata prin intermediul acestor fonduri structurale, trebuie sa faceti parte din categoria celor elgibili sau sa intreprindeti demersurile pentru a deveni eligibil.

Astfel, categoriile beneficiarilor elgibili pentru aceste fonduri structurale sunt:

-Persoane Fizice Autorizate/Asociaţii Familiale (PFA/AF)
Acest statut se dobandeste in urma unei autorizari la nivel local. Este, de obicei, cea mai simpla forma de elgibilitate pentru beneficiarii acestor fonduri structurale.
AVANTAJE: procedură simplă, contabilitate simplificată, impozitare mică.
DEZAVANTAJE: doar memebrii asociatiei familiale lucreaza in aceasta afacere, persoana autorizata pe baza studiilor in domeniu, posibilitatile de extindere sunt limitate, etc.

- Asociaţii în domeniu cu statut juridic, Grupuri de producători şi Cooperative

Se doreste ca majoritatea beneficiarilor de fonduri structurale de acest tip, sa aiba aceasta forma de organizare. Motivul este reprezentat prin faptul ca finantarea prin aceste fonduri structurale implica mai multe persoane si automat va avea un impact extins
AVANTAJE: finantari care acopera o arie mai mare a fondurilor structurale, consolidarea comunităţilor, alte subventii disponibile pentru extinderea asocierii şi grupării fermierilor, risc mai redus datorita faptului ca este divizat intre mai multe persoane.
DEZAVANTAJE: infiintarea acestor organizatii este mai complicata.

Microîntreprinderi şi întreprinderi mici şi mijlocii

In functie de OG nr. 27/2006, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 346/2004 cu privire la stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, se regasesc:

- microîntreprinderile: până la 9 angajaţi şi mai puţin de 2 milioane de euro cifră de afaceri;

- întreprinderi mici: între 10 şi 49 de salariaţi şi mai puţin de 10 milioane de euro cifră de afaceri;

- întreprinderi mijlocii: între 50 şi 249 de angajaţi şi mai puţin de 50 de milioane de euro cifră de afaceri;

IMM-urile şi microîntreprinderile pot fi Societate cu Răspundere Limitată (SRL), Societate în Nume Colectiv (SNC), Societate pe Acţiuni (SA), ş.a, functie de legislaţia comerciala.

Inainte de a se incepe realizarea efectiva documentelor pentru proiectul european, verificati si clarificati statutul juridic al organizatiei Dvs. Se urmareste prin aceasta masura evitarea respingerii cererii de finantare pentru fonduri structurale.

Niciun comentariu: